PROPAN nebo PB ?

PROPAN nebo PB ?

Obchodní zkratka PB je všeobecně známá a používá se pro označení směsi, kterou tvoří dva plyny: propan-butan. Oba plyny mají původ obdobně jako benzín nebo nafta v ropě, vznikají při její rafinaci, získávají se však také ze zemního plynu, tvoří kapalnou frakci, která se v průběhu těžby separuje od metanu.
Za normálních atmosférických podmínek se Propan (C3H8 ) i Butan (C4H10 ) vyskytuje v plynné formě, ochlazení nebo stlačení má za následek jejich přeměnu do kapalného stavu.

 

ROZDÍLY A POUŽITÍ
Hlavní rozdíl a jedna ze základních vlastností, která odlišuje propan od butanu, je tlak par a odpařivost. Zatímco propan se odpařuje již od teploty -42 °C a vykazuje vyšší tlak par plynu, butan se při teplotách kolem bodu mrazu již neodpařuje. V důsledku toho se PB při teplotách pod bodem mrazu odpařuje obtížněji v závislosti na tom, jaký procentuální obsah propanu ve směsi PB je. Některé společnosti proto mají v nabídce tzv. letní směs PB (40% propanu) a zimní směs PB (60% propanu), snahou je dosáhnou vyššího odparu při nižších okolních teplotách.

 

CO MŮŽE NASTAT
Z plynové lahve se v průběhu vaření či grilování odebírá pouze plynná část, kapalná zůstává u dna lahve. Z výše uvedeného vyplývá, že při použití PB se při nižších teplotách odpařuje především propan. Zákazníkovi se posléze může stát, například těm, kteří rádi grilují ve venkovních prostorách, že vrácené lahve ještě nebyly zcela prázdné, že část zakoupeného zboží vlastně vrací.
Při použití čistého propanu tato situace v našich klimatických nemůže nastat !

DOPORUČUJEME
Naše společnost má ve své nabídce plynové lahve od společnosti
FLAGA plněné čistým propanem. Můžete si vybrat láhev o hmotnosti plynu 2, 5, 11 nebo 33kg. Všechny lahve po naplnění prochází zkouškou těsnosti a v předepsaných intervalech i revizní kontrolou. Zárukou pro Vás jsou červené strhovací plastové plomby, které jsou umístěny na ventilech lahví a které garantují nejen bezpečnost, ale i kvalitu plynu.