Údržba trávníku

MÁTE PROBLÉMY S TRÁVNÍKEM?

Pár užitečných rad a zkušeností s údržbou trávníku.

Je jaro, trávník se probouzí ze zimního spánku a proto vám přinášíme pár užitečných rad a zkušeností s jeho údržbou. Z trávníku odstraníme všechno napadané nebo naváté listí a větve. Vertikutátorem prořežeme stávající drn do hloubky 3–5 mm. Tímto zásahem trávník provzdušníme, odstraníme mech a vznikající plsť. Pro sběr „vyčesané hmoty“ můžeme použít travní sekačku. Žloutnoucí nebo hnědavý trávníkový porost je následek velkého utužení půdy nebo jejího přemokření či nevyhovujícího výživného stavu, někdy i působení houbových chorob. V důsledku toho musíme provést aerifikaci s následným rovnoměrným rozházením ostrého křemičitého písku cca 1000 g na 1m2.

Správné sekání

Důležitá zásada je, že nikdy nesmíte odstranit více než horní třetinu travního listu. Na jaře a na začátku léta, kdy trávník nejvíce roste, bude asi potřeba sekat jednou týdně. Během horkých měsíců se růst zpomaluje, a proto časté sekání není nutné.

Jak často sekat
V hlavním období růstu květen – červen často dvakrát týdně, jinak jedenkrát týdně. Výška trávy po posekání by se měla pohybovat mezi 4-6 cm. Při sekání trávy se sběracím košem je výhodnější sekat častěji. Ozdobný trávník se seká více nakrátko cca 2,5-4 cm. Během období horka a sucha by se měl trávník nechávat o 1,5 cm vyšší, aby se zabránilo vysušení půdy. Pokud tráva poněkud přerostla, pak by jste neměli udělat tu chybu, že jej posekáte ihned na normální výšku. Nikdy nesekejte více než polovinu výšky trávy. Po několika dnech posekejte trávník znovu a tím zase dosáhnete jeho normální výšky. Také byste měli dbát na to, aby byl trávník sekán stále na stejnou výšku.

Neupravený vzhled
Jestliže váš trávník vypadá poněkud neupraveně, a to navzdory pravidelnému sekání a ošetřování, problém může být v tupých nožích žacího ústrojí. Namísto správného sekání nože listy trávy trhají a na trávě zůstává bělavý nádech, který během pár dní zhnědne. Rotační nože by měly být v ideálním případě broušeny jednou měsíčně.

Hnojení trávníku

Zežloutlý trávník je zpravidla znamení nedostatku živin. Použijte speciální travní hnojivo s vysokým obsahem dusíku, protože tuto živinu trávník nejvíce potřebuje. Dusík ovlivňuje zelené zabarvení trávy. Hnojivo v nevhodném složení může snadno vést k přehnojení a spálení.

Vertikutace

Jedním z nezbytných úkonů údržby trávníku je vertikutace. Slovo vertikutace pochází z angličtiny a znamená doslova vertikální řez (vertical cut). Odumřelé části rostlin, zbytky pokosené trávy, plevel a mech vytvoří během vegetace ve vašem trávníku nepropustnou vrstvu. Tato vrstva nazývaná travní plsť a může být i několik centimetrů silná. Zabraňuje pronikání vody a živin do půdy až ke kořenovému systému a zároveň brání výměně plynů. Vašemu trávníku hrozí udušení. Silná a nepropustná vrstva travní plsti zapříčiňuje mělké zakořenění trávníku – kořenový systém nezakoření do hloubky, ale rozrůstá se do plochy ve vrstvě travní plsti. Důsledkem toho trávník v suchých obdobích rychle vysychá, protože kořeny nedosáhnou na vláhu ve větší hloubce. Travní plsť také vytváří příznivé podmínky pro vznik plísňových a houbových onemocnění.

Jak pracuje vertikutátor
Všechny druhy vertikutátorů jsou vybaveny ostrými noži, které odstraňují nežádoucí plsť z trávníku. Nože se zařezávají svisle do travního drnu, kde vytrhávají travní plst a mech z trávníku. Vertikutační nože musí mít těsný odstup, aby se vrstva plsti rozřezala a aby se odumřelé rostliny mohly z drnu odstranit. Díky vertikutačním nožům přesekáme i travní výběžky a tím podporujeme růst nových výhonků. Po vertikutaci trávník lépe přijímá vláhu, živiny a vzduch a nic již nebrání látkové výměně. Odstraněná plsť je vyhazována do koše (příslušenství vertikutátoru).

Hlavní zásady provedení vertikutace
Před provedením trávník posekáme na výšku 3-4 cm. Za normálních okolností nepřekračujeme hloubku vertikutace 2 – 3 mm. Po vertikutaci je vhodné trávník přihnojit. Na silně prořídlých plochách můžeme vertikutační nože nastavit hlouběji a do narušeného povrchu půdy provést dosev trávníku, spojený se zapískováním. Příliš častá vertikutace může způsobit více škody než užitku.

Období vertikutace

Vertikutaci trávníku se provádí minimálně dvakrát do roka. První vertikutační období je na přelomu března a dubna, druhé období začíná koncem srpna a trvá až do konce září.

Vyvarujte se základních chyb
Velmi důležité je správně nastavit výšku nožů, a to tak, abychom trávník nařízli maximálně do hloubky 2-3 mm, jinak by mohlo dojít k poškození kořenového systému samotných rostlin. Vertikutaci si musíme naplánovat v závislosti na počasí a proto s vertikutátorem můžeme pracovat asi 2 dny po posledním dešti.

Jak si vybrat vhodný stroj

Vertikutátor vybíráme podle velikosti plochy zahrady s ohledem na výkon stroje a šířku záběru. Na zahradu o rozloze 3000m2 nepoužijeme vertikutátor s elektrickým pohonem o slabém výkonu se záběrem 30cm. Pro větší zahrady je lepší použít výkonnější stroj se záběrem alespoň 75cm. Jestliže nechcete investovat volné prostředky do vertikutátoru, který použijete dvakrát ročně, můžete se obrátit na specializované půjčovny se zahradní technikou, kde vám pomohou vybrat vhodný typ vertikutátoru.